Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04 12:26 - Какво представляват състезателните права при спортистите?
Автор: lexsportiva Категория: Спорт   
Прочетен: 171 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.04 12:30          Понятие.
          Когато реша да подпиша договор със спортен отбор, за да участвам на състезания, аз всъщност се задължавам към този клуб като му предоставям своята работна сила - това е съвкупността от моите умения, познания и опит като професионален спортист. Едновременно с това се ангажирам за определен срок, през който този клуб разполага с моите състезателни права.

          Законова уредба.
          У нас понятието "състезателни права", както и всички произтичащи от него законови положения са дефинирани в Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) и Правилника за прилагането му (ППЗФВС).

          Определение.
          Чл. 35б от ЗФВС: "Състезателните права са съвкупност от правото на спортиста да участва в тренировъчната и състезателната дейност на спортен клуб, както и свързаните с това участие права."
          С други думи всеки има право да спортува, но ако иска да го прави организирано (а не пред блока например) е необходимо да участва в "тренировъчно-състезателната дейност на спортен клуб."

          За какви права говорим?
          Основното право, предмет на тази статия, е правото на едно физическо лице да бъде спортист и като такъв свободно да участва на състезания, администрирани от спортната федерация в спорта, в който се е профилирал. Как става това на практика? Съгласно закона има три варианта:
     1. Ако спортистът няма договор със спортен клуб и не е картотекиран - той може самостоятелно да договаря условията за придобиване на състезателни права към определен спортен клуб.
     2. Ако спортистът няма договор, но е картотекиран към спортен клуб, той е длъжен да се състезава само от името на клуба, към който е картотекиран, като картотекирането има срок за една спортно-състезателна година. В този случай след изтичане на тази година, спортистът отново става свободен сам да договаря условията за придобиване на състезателни права.
     3. Ако спортистът е сключил договор със спортен клуб, то именно клубът разполага със състезателните права на спортиста за срока на сключения договор. В този случай предсрочна промяна на принадлежността на състезателните права е възможна при осъществяване на трансфер в друг клуб.
          Като ообощение от написаното дотук можем да изведем следното: състезателните права винаги се упражняват само и единствено от спортния клуб, в който спортистът е картотекиран.

          Какво е картотекиране?
          Според чл. 35а, ал. 2 от ЗФВС: "Картотекирането е акт, с който се създават състезателни права на определено физическо лице, придобиващо статута на спортист."
          Процедурата по картотекиране се извършва в съответната спортна федерация, която по предложение на спортен клуб, вписва предложеното лице в отделен регистър и му издава официален документ, наречен състезателна карта. Спортистите удостоверяват състезателни си права със своята състезателна карта.
          Именно чрез картотекирането спортната федерация дава валидност на така предоставените състезателни права, т.е. признава на съоветното лице статут на спортист, а на клуба му - правото да притежава състезателните му права. На практика състезателните права се създават от момента на картотекиране.

          Прекратяване на състезателни права.
          Законовите хипотези са следните:
     - взаимно съгласие между страните - състезател и клуб;
     - желание на картотекираното лице, изразено писмено;
     - изтичане на срока на картотекиране;
     - заличаване на регистрацията на спортния клуб.

          Обобщение.
          1. Искам да играя. - Добре, намери си клуб.
          2. Намерих клуб, искам да играя. - Добре, но този клуб трябва да те картотекира (с твое съгласие) в съответната федерация, за да може да играеш.
          3. Съгласен да бъда картотекиран, искам да играя. - Добре, но за срока на сключения от теб договор (а при липса на договор - за срока на картотеката) си длъжен да играеш само за този клуб, който оттук-нататък ще упражнява твоите състезателни права.Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lexsportiva
Категория: Спорт
Прочетен: 1534
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31